dinsdag 25 november 2014

Zuurdesem maken

Benodigdheden zuurdesem:
  • kom of pot (geglazuurd aardewerk, glas)
  • theedoek
  • volkoren tarwemeel
  • water
  • vork of lepel (aardewerk, plastic)
Zuurdesem in 7 dagen:
  1. Meng 8 eetlepels volkoren tarwemeel met (lauw) water in de kom tot een papje. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet het geheel 24 uur weg. Kies hiervoor een rustige plaats zonder tocht en met een temperatuur welke niet te koud is, maar ook niet te warm (kamertemperatuur).
  2. Roer het papje drie keer per dag.
  3. Roer het papje drie keer en voeg bij de laatste keer 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water toe.
  4. Drie keer omroeren en bij de laatste keer wederom 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water toevoegen.
  5. Drie keer omroeren en bij de laatste keer wederom 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water toevoegen.
  6. Wanneer het zuurdesem licht zurig ruikt en luchtbelletjes vertoont is het klaar. Is dit niet het geval geef het dan nog een extra dag de tijd.
Het zuurdesem zal zurig gaan ruiken naar biergist en/of yoghurt. Wanneer het desem zeer sterk en onaangenaam ruikt, beschimmelt of wanneer het erg actief is en overdreven schuimt is het beter het desem weg te gooien en opnieuw te beginnen.

Het is van belang je desem geregeld te voeden met nieuw meel, maar het desem kan ook voor beperkte tijd worden bewaard in een afgesloten bakje in de koeling. Met invriezen heb ik zelf geen ervaring, maar is ook een mogelijkheid.


2 opmerkingen:

  1. Ik heb drie à vier eetlepels zuurdesem in een plastic bakje in de koelkast gezet. Na twaalf dagen weer overgegoten in een glazen pot en geactiveerd.
    Binnen drie dagen had ik weer genoeg zuurdesem om twee broden te bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen